Ако направите един списък с всички компоненти на вашия карт – всяко винтче, гайка, всяка част на двигателя, всеки елемент на шасито, всяка жица и кабел – и след това ги подредите според това, коя от тях колко допринася за вашата скорост и постоянство на пистата, първи в списъка ще е гумата.

Другите  елементе в списъка до края ще са самото шаси, двигателят, алтернатор, динамо,  ауспухът и всички останали части. Това не означава, че всички тези компоненти не са важни. Важни са. Очевидно, всъщност целият пакет определя потенциала на машината. Но най-критичният компонент са гумите, особено от гледна точка на пилота. Всичко, което правите с карта, се предава през гумите.

С други думи, гумите са с най-голям принос за вашия успех зад волана. Това не означава, че трябва задължително да имате най-модерните, най-меки, най-маркови гуми при всяко излизане на пистата. Това означава просто, че за да сте бързи, за да печелите картинг състезания, трябва да знаете как да се отнасяте към гумите, как да получавате информация от тях, да разбирате какво ви „казват” те. Трябва да разбирате гумите.

Сцепление на гумите – що е то?

Ако се занимавате редовно с каране на картинг, ще чувате много неща за сцеплението на гумите. Въпреки че повечето хора имат доста добра идея какво е сцепление, нека го обясним, за да сме сигурни, че говорим на един и същи език.

Сцеплението на гумите се базира на няколко фактора, включително коефициента на триене с повърхността на пистата (колко държи пистата), конструкцията и съставките на самите гуми, и на натоварването – или, на тежестта, с която гумата е притисната към пистата.

За демонстрация на тези фактори, вземете две гумички за триене – една твърда и една мека. Вземете едната от тях и я плъзнете по гладка повърхност, например по бюрото си, и забележете каква сила е необходима за преместването ѝ. След това плъзнете същата гумичка върху някаква неравна повърхност, например върху килим. Това демонстрира разликата в коефициента на триене с повърхността на пистата.

Facebook Comments