Топ съвети за избор на маратонки за спорт

снимка на маратонки

Какъвто и спорт да практикувате – любителски или професионално е важно да знаете кое доставя максималния комфорт на тялото ви.

Изборът на спортен екип, съчетан с удобна спортна обувка е на челна позиция. Ето, какво предлагат от SPORTFASTER като топ съвети за избор на маратонки:

Маратонки за бягане

Маратонки за бягане – съществуват много твърдения за това, как трябва да изглеждат и какви функции да предлагат маратонките за бягане. Дали такива модели трябва да са с допълнителни подплънки за омекотяване на стъпалото или без тях. Едно обаче е сигурно и то е свързано с въпроса около амортизацията на краката. Когато маратонката предлага амортизация, тя запазва добър контрол на петата.

Обувки за ходене

Обувки за ходене – за ежедневната обувка, та дори спортна да е тя, има едно правило и то е не толкова до стелка, подметка или материали на изработка, колкото до теглото на самата обувка. За продължително ходене е важно, обувките да са максимално леки.

Обувки за аеробика

Спортни обувки за аеробика – този спорт също изисква леки обувки, за да се избегне умората от тежестта на цялото тяло по време на тренировка. Уплътненията на маратонки за аеробни упражнения, трябва да поглъщат сътресението по време и след подскачане.

7 теренириовачни грешки и съвети как да си съставите тренировъчна програма? > вижте тук

Спортни обувки за тенис

Спортни обувки за тенис – този тип маратонки изискват максимално удобство, както отвътре, така и отвън. Те трябва да поемат неравностите на терена, както и да изолират крака във вътрешността, предпазвайки го от наранявания, травми и изкълчвания. Подметката при тях задължително трябва да е еластична и адаптивна.

Маратонки за баскетбол

Оригиналните Маратонки за баскетбол – обувките за този спорт трябва да са с твърда, дебела и устойчива подметка. Много от моделите предлагат по-висока горна част, която защитава глезена от наранявания.

Обувки за лека атлетика, планинарство и други специализирани спортове – повечето специализирани спортни дисциплини имат изисквания към обувката, с цел ефективност по време на тренировки и безопасност за ходилото и тялото. Добре е за всеки различен спорт да се прави консултация със специалист какви точно трябва да са спортните обувки, екип и всичко останало.

Други полезни съвети:

  • Маратонките се износват на 100 часа употреба, които са равни на две тренировки по два часа всяка седмица и в продължение на една година.
  • Мъжките маратонки и дамските маратонки са различни и трябва да се избират според множеството изисквания на двата пола – походка, тежест, вид спорт и предназначение.
  • Движението на тялото е от изключително значение и пряко зависимо от ходилото. Ако обувките са удобни, леки и стилни даряват хармоничност в движенията и здраве на тялото.

Коментари с Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *